Wat valt er nou onder een soft opt-in?

Door de komst van de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming) is er veel onduidelijkheid ontstaan over de opt-in. Bij het verzamelen van persoonsgegevens is er altijd toestemming nodig. Er is echter een uitzondering op deze regel: de soft opt-in. Maar wat is dat nou precies?

tim1200

Tim

Chief Operational Officer

Wat is een soft opt-in?

Wanneer je persoonsgegevens verkrijgt bij het aangaan van een factuurrelatie, dan mag je deze, volgens artikel 11.7 lid 3 van de Telecommunicatiewet, inzetten voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden met betrekking tot eigen gelijksoortige producten of diensten. Er zijn echter wel vijf vereisten om aan de soft opt-in te voldoen.

 

 1. Juridische entiteit
  De mailings moeten worden verzonden vanuit dezelfde juridische entiteit. Het moet namelijk gaan om producten of diensten van dezelfde onderneming, hierbij is de juridische entiteit leidend. Een dochteronderneming is hierbij niet toegestaan.
 2. Soort producten en/of diensten
  De mailings moeten soortgelijke producten en/of diensten bevatten. Hierbij wordt gekeken naar bovengenoemde juridische entiteit.
 3. Vermelding gebruik e-mail adres
  Op het moment van registratie van het e-mail adres moet er duidelijk worden gemaakt dat deze gebruikt zal worden om (commerciële) e-mails te sturen.
 4. Mogelijkheid tot verzet
  Bij het verzamelen moet een mogelijkheid tot verzet/afmelding aanwezig zijn.
 5. Algemene voorwaarden of privacy statement
  Het is onvoldoende om de verwerking van persoonsgegevens in de algemene voorwaarden of privacy statement te verwerken. Er moet een mogelijkheid tot verzet/afmelding aanwezig zijn.

Check-out procedure

Dankzij de soft opt-in regeling is het toegestaan om tijdens de check-out procedure een aangevinkt checkbox, voor inschrijving van de nieuwsbrief, te plaatsen. Als een klant deze vervolgens afvinkt, dan wordt dit als verzet gezien en geldt de soft opt-in regeling niet meer.

Vragen?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming is een complex onderwerp en wij helpen dan ook graag bij eventuele vragen hierover. Neem dan ook gerust contact met ons op. MailCampaigns is lid van de branchevereniging DDMA, die ons helpt bij dit onderwerp.

Neem contact op

Gerelateerde blogs

10 gouden tips uit de E-mail Marketing Podcast

De kracht van de header en footer

De beste vakantiegeld campagnes

Vallen jouw resultaten tegen?

jesse faas

Laat e-mail marketing écht voor je werken

Je kunt nog zoveel blogs lezen, uiteindelijk moet je aan de slag. Maar soms leveren de beste inspanningen niet op wat je voor ogen hebt. Jesse helpt je graag om jouw kansen inzichtelijk te maken.

Bel hem op 06-43458167 of plan een gesprek. 

Spot mijn kansen

Heb je vragen of advies nodig?

We horen graag van je. Je kunt ons bereiken via 085 4013 899 of stuur een mailtje naar info@mailcampaigns.nl.

Handige tips in je mailbox? Schrijf je in.

En word net als wij een expert in e-mail marketing.